Hengstenkeuring depressie

Vorig jaar na de KWPN hengstenkeuring in de Brabanthallen schreef ik onderstaand artikel, ik heb het toen niet gepubliceerd... Nu wel, weer ditzelfde commentaar op Social media is de reden, ongelofelijk hoeveel onkunde er is onder de zogenaamde zelfvernoemde 'kenners'.


Hengstenkeuring depressie


Ook ik zat vorig jaar net als voorgaande jaren op de tribune in de Brabanthallen voor de hengstenkeuring van het KWPN. Veel talentvolle jonge hengsten betreden de baan en de fanatieke kenners zitten mee te schrijven in hun catalogus. Kritische noten en lovende woorden wisselen elkaar af, en ook ik zit druk mee te beoordelen, voor zover ik überhaupt verstand heb van wat het KWPN wil zien in hun hengsten. Want gezien mijn werk als sportmassage therapeute voor paarden kijk ik toch met een ander oog naar de paarden dan de gemiddelde bezoeker, de meeste zijn namelijk toch voornamelijk fokkers die opzoek zijn naar een passende hengst voor hun merries.

Ikzelf let voornamelijk op de anatomie van het paard en de daarbij behorende mogelijkheden biomechanisch gezien, wat is er mogelijk met dit paard vraag ik mij dan ook vaak af. De ene hengst heeft bijvoorbeeld een fantastisch exterieur, toont al ontzettend stoer en heeft een prima beweging, niet extreem apart maar wel functioneel. Nou dat is dus in mijn ogen een heel mooi uitgangspunt voor een potentieel vaderfiguur. Wat het betreffende dier uiteindelijk in de sport gaat presteren is compleet afhankelijk van het management en de training.

’s Avonds in de Brabanthallen staat er het showblok in de planning met als absolute publiekstrekker de show Black Magic. Een show waarin Totilas met 3 van zijn zonen in het middelpunt staan. Ik heb absoluut genoten van dit spectaculaire optreden waarin in mijn ogen niet Totilas maar zijn zoon Total US onder Edward Gal absoluut de show stal. Het publiek gaat uit zijn dak en de ooooh’s en aaaaaah’s vliegen rond en langzaam aan hoor ik ook de kritische noten van de zelfbenoemde kenners al komen… daar begint dus mijn hengstenkeuring depressie.

Na afloop van de show blijkt dat op de sociale media het al storm loopt met berichtjes over de avond. Even samengevat gaat het voornamelijk over het feit dat het spectaculair was met gruwelijk veel beweging maar dat Total US niet correct liep… ok dus we vonden het fantastisch maar niet correct? Tja wat is correct bewegen, alleen dat stukje is al lastig te beoordelen, zeker in een sfeer als op de hengstenkeuring in het Showblok…want ja het was wel degelijk een show. Een hengst en zeker ook deze jonge dieren reageren uiteraard met spanning op een ring met daaromheen applaudisserende mensen en muziek en sensatie. Sterker nog als een paard hierop niet zou reageren zou je je ook moeten afvragen of het wel klopt. Als gevolg van wat spanning wordt de beweging van de hengsten af en toe wat te hectisch, maar jeetje wat is het talent van deze afstammelingen van de grote koning Totilas goed zichtbaar!

Terug naar Total US, ik zie een super getalenteerd paard, dat zullen de meeste mensen wel met mij eens zijn. Total beschikt over een mooie bovenlijn met prima lengte, een mooie verticale hals aanzet met op de juiste plaatsen bespiering. Naast deze lineaire score punten beschikt deze hengst over extreem veel souplesse en vering, met andere woorden, hypermobiliteit. Hierdoor is hij in staat om het voorbeen net wat hoger en krachtiger naar voren te brengen dan een ander paard. En juist over deze spectaculaire beweging gaat het nou vooral, men vindt het geweldig om te zien maar zegt tegelijkertijd dat het niet correct is.

Als je gaat kijken naar de FEI eisen m.b.t. uitgestrekte draf staat daar uitgelegd dat het voor en achter been gelijkmatig naar voren moeten bewegen. Mensen lezen en passen helaas hun eigen regels toe en ze hebben het erover dat het voor en achterbeen met dezelfde hoek naar voren moeten bewegen… Dat is bij de extreem soepele paarden als Total US niet mogelijk, maar het achterbeen gaat wel degelijk tegelijk mee met een zo groot mogelijke hoek in het sprong gewricht. Meer dan dat is biomechanisch gezien onmogelijk. Het feit dat het voorbeen zover en zo hoog naar voren kan bewegen komt voort uit het aanspannen van de buik, het op lengte brengen van de rug, het verder onderbrengen van het achterbeen waardoor het paard het gewicht wat gaat verplaatsen naar de achterhand, waardoor de schoft omhoog komt en uiteindelijk de schouder de ruimte krijgt (en tijd) om het voorbeen naar voren te brengen.

Terug naar de hypermobiliteit, dit is simpel gezegd een verhoogde souplesse in de gewrichten in het lichaam. Deze vergrote mobiliteit zorgt naast een grote beweging ook voor meer punten, namelijk dat deze super getalenteerde paarden een hogere kans hebben op blessures. Dit door overcompensatie vanuit het lichaam. Maar ook dat door de vergrote mobiliteit de skeletspieren ook veel meer te verduren hebben om het lichaam op zijn plek te houden en te zorgen voor stabiliteit. Het gehele management van deze paarden en de bijbehorende training zijn dus cruciaal, het sterk maken van de juiste bespiering is 1 van de belangrijkste pijlers in de training. En ja dat houdt dus in dat het hele grote en expressieve bewegen waar we het nou juist over hebben niet het uitgangspunt is in de training van deze paarden. Als resultaat van een fantastisch management en super training kunnen deze paarden zo fantastisch bewegen en kunnen wij als toeschouwers de ooooh’s en aaaah’s laten gaan als deze paarden door de baan swingen. Laten we ophouden met onze sport veroordelen, en zorgen dat we meer inzicht gaan krijgen in de algehele anatomie en biomechanica alvorens we met kritische noten gaan gooien.