Medical Taping bij paarden

Bij de humane sporters zie je het al een tijdje maar bij onze 4 benige sporters zie je het op het moment steeds meer! De veelkleurige tape die op het lichaam van het paard geplakt zit. Ook ikzelf gebruik regelmatig deze techniek en krijg vaak de vraag hoe het kan dat " zo'n gek gekleurd ding" zoveel effect kan hebben op de beweging van het paard. Daarom ga ik dat toelichten in dit artikeltje!


Als eerste, de tape zelf: de tape welke ik gebruik is een tape die ontwikkeld is voor veterinaire doeleinden. Deze tape heeft een betere lijmlaag dan een humane tape en is hierdoor dus ook niet geschikt om te gebruiken bij mensen. De tape is gemaakt van een zeer elastisch katoen welke voorzien is van een hypo allergene lijmlaag, deze lijm is speciaal geschikt voor de vacht van o.a paarden, ik maak de vacht eerst schoon en vetvrij voordat ik de tape aanbreng en heel vaak gebruik ik nog een spray welke zorgt voor een nog betere hechting van de tape. De lijmlaag is opgebracht in een golf patroon waardoor de huid gewoon kan blijven ademen, hierdoor kan het paard dus gewoon getraind worden en afgespoten worden met de tape. De tape hecht prima op de vacht maar door wrijving (knabbelen van het paard, schuren, rollen etc) is het uiteraard mogelijk dat de tape loslaat. Het elastisch vermogen van de tape komt overeen met de elasticiteit van de huid waardoor bewegen mogelijk blijft en hierdoor voelt de tape ook niet raar aan voor het paard. Ik gebruik tape van 2 verschillende merken, ze hebben beide bovenstaande specificaties maar worden in andere kleuren geleverd.

Ik gebruik de tape als een ondersteuning na de massage behandeling, het versterkt het effect van de Therapulse en de sportmassage waardoor het resultaat na een behandeling nog beter is. Het verschil met het intapen met niet rekbare tape is dat je bij een niet rekbare tape de beweging van bijvoorbeeld een gewricht verkleind en dat je de druk op de huid vergroot. Met de elastische tapes bereik je juist het tegenovergestelde, het heeft een liftend effect op de huid dmv de haren van de vacht en zorgt hierdoor juist voor drukvermindering. Door deze lifting komt er letterlijk meer ruimte onder de huid.

Medical taping bij paarden wordt voornamelijk toegepast om: * de doorbloeding en lymfestelsel te activeren * spieren te activeren of juist te ontspannen   * gewrichten te ondersteunen * verminderen pijn                                                     

Tijdens mijn behandelingen gebruik ik de tape voornamelijk voor het verbeteren van de spierfunctie (spieren op aanspanning of juist op ontspanning brengen) en voor het activeren van de doorbloeding en de lymfevaten (afvoer van vocht, verminderen zwellingen, pijn verminderen) Door het tapen van een complete spiergroep en fasciae kun je een bewegingspatroon verbeteren!

Heb jij al ervaring met het tapen bij je paard?